Studiekeuzestress? Dat is een cadeau!

Wat werd ik blij van deze video van David en Arjan. Waarom? Zij kijken op dezelfde manier naar stress als ik: stress is een cadeau. Ik heb vrij lang gedacht dat ik hier publiekelijk niets van mocht vinden, want het is toch best een gevoelig onderwerp.

Inmiddels zijn er tientallen rapporten over stress en burn out onder jongeren waarin voornamelijk wordt ingezoomd op hoe zwaar en ingewikkeld die periode in je leven is. En dat klopt natuurlijk. Toch ben ik van mening dat er te weinig wordt gedaan met het onderliggende signaal dat stress feitelijk afgeeft. Wat ik in mijn eigen dagelijkse praktijk zie, is dit: jongeren die kampen met aanhoudende studiekeuzestress kijken vooral naar de studie, naar hun ouders, naar hun mentor en naar hun vrienden… maar niet naar zichzelf. Ze zien niet dat die stress wordt veroorzaakt door iets heel anders dan de studiekeuze an sich. Nog meer open dagen en meeloopdagen bezoeken, dat is wat ze dan doen. In mijn optiek is dit symptoombestrijding èn een recept voor nog meer ellende; als je als puber al geen overzicht hebt, dan is nog meer keuzes en mogelijkheden krijgen niet echt logisch, toch? De oplossing is: ga aan de slag met De Reden waarom je die stress hebt.

Achter die studiekeuzestress schuilt een belangrijke boodschap. Het is een gebrek aan drie dingen, ontdekken mijn New Shoes-deelnemers:

  1. ik weet niet wie ik ben
  2. ik weet niet hoe de wereld werkt
  3. ik weet niet wat mijn bijdrage aan de wereld wordt

Ofwel, de studiekeuze gaat in essentie over wie je bent, wat je wilt en waar (de plek) je het beste uit de verf komt. Jongeren die ik coach, vinden dat school hier meer aandacht aan moet besteden, bij voorkeur voordat de studiekeuze aan de orde is. Ze geven aan dat school niet alleen gaat om leren en een diploma, maar ook om je als mens te ontwikkelen. En niet alleen op het schoolplein dus. Het is ook een hele logische behoefte die thuishoort in de puberteit. Die periode is bedoeld om jezelf uit te vinden, je grenzen te verkennen en te ontdekken waar en waarvan je energie krijgt.

Ik ben een warm pleitbezorger van meer persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke effectiviteit in de puberjaren. En er is tijd zat, want de puberteit duurt grofweg van je 14e tot je 24e jaar. Een cruciale periode in je leven, waarin het zo waardevol is om jouw voorkeursgedrag te verkennen. Je breinvoorkeuren vertellen je namelijk hoe je het liefste en het beste leert, communiceert, werkt, samenwerkt, relaties aangaat en hoe je je verhoudt tot anderen. Je voorkeursgedrag in combinatie met je kwaliteiten en je interesses, dat is een recept voor het eerste ware inzicht, ervaar ik bij mijn New Shoes-deelnemers. Is die zoektocht organisch, dan ontdek je dit alles, bewust en onbewust, met vallen en opstaan gedurende de jaren. En ook dat is belangrijk; oefenen en falen zijn de Pokon voor je ontwikkeling als mens en als young professional.

Ik ervaar dat jongeren intrinsiek gemotiveerd raken als ze ontdekken wat ze werkelijk bij te dragen hebben. Dan gaat er letterlijk een wereld voor ze open. En daar word ikzelf erg gelukkig van. Het is tegenwoordig een groot goed om als jongere zelfverzekerd en gefocust de wereld in te stappen.

Kijk hier naar de video van deze leuke mannen die heel Nederland gelukkig willen maken:

PS: wil je jouw gestreste eindexamenkandidaat of tobbende eerstejaars een waardevol cadeau geven voor het nieuwe jaar? Geef ze nieuwe schoenen 😉

150 JONGEREN GEHOLPEN
NBI GEVALIDEERD
GROOT NETWERK